Beste WordPress host

“WordPress hosting”, een zoekterm met gemiddeld bijna 2000 zoekopdrachten (Google) per maand in België en Nederland, de zoekterm “hosting” alleen gaat naar 7000 per maand. De AdWords adverteerders hebben er bijna 10 euro voor over om u te doen doorklikken naar hun site. Hosting is big business, niet moeilijk dus dat u door het bos de bomen niet meer ziet …

Toen ik de eerste keer hosting aankocht voor mijn eerste WordPress site in 2013, ging ik vol enthousiasme aan de slag. Dat enthousiasme is er nu nog steeds, maar enkele zaken vond ik minder boeiend en ze slorpten heel wat van mijn tijd op. Updates, security, backups en staging (het kunnen uittesten van nieuwe functionaliteiten zonder het risico te lopen om een live site tijdelijk plat te leggen) waren een extra zorg …

Ik startte bij Versio omdat zij beweren de goedkoopste te zijn en dat was bij mijn begin een belangrijk punt. Ik wil hier geen slechte reclame maken voor Versio, integendeel. Het bedrijf heeft de voorbije jaren zeker niet stilgestaan en prijs/kwaliteit hebben ze u heel wat te bieden. Maar zoals ik al zei waren er die minder boeiende zaken die je ook evengoed kan uitbesteden zodat je je volop kan focussen op het ontwerpen (bouwen, creëren, opzetten, …) van een site. En dan kom je bij een andere soort van hosting terecht, namelijk managed hosting.

In mijn zoektocht naar een betaalbare managed WordPress host kwam ik in eerste instantie uit bij Siteground. Siteground is geen echte dedicated “WordPress” managed host maar toch al zeker meer in die buurt en betaalbaar. Zo leek me dat toch maar weet dat de prijzen die ze voorstellen een vertrekpunt zijn en er komt plots vanalles bij als je aan het bestelproces begint. Van het platform werd ik ook niet meteen wild want het bleef nog steeds uitzoeken hoe je het één en ander voor elkaar moest krijgen.

Het wisselen van host is niet niks want het slorpt heel wat van je tijd op maar ik was nog niet tevreden en kon mijn zoektocht nog niet staken. En zoals het spreekwoord zegt “derde keer, goede keer”, kwam ik de derde keer gelukkig bij mijn dreamhost terecht, Flywheel!

En wat maakt Flywheel dan zo anders?

Als je een WordPress site begint te bouwen voor een klant, staat die niet van de ene op de andere dag online. Toch moet je vanaf dag 1 met de klant afstemmen en … dat doe je door de klant een zekere “host file” op zijn systeem te laten aanpassen … Nu, uw klant hoort het zowat in Keulen donderen als je dat begint uit te leggen en ook heel vervelend als ze eens ergens anders of op een ander toestel (wat dezer dagen een must is) willen volgen hoe de site vorm krijgt. Geen punt bij Flywheel … de site krijgt een tijdelijke url met login en paswoord en je bekijkt hem gewoon overal waar je wil.

Staging zit gewoon vervat in het startersplan, geen extra kosten, gewoon out of the box en zooooo zalig. Wat is staging? Heel simpelweg op elk moment een kopie van de site kunnen nemen zodat je daar op verder kan bouwen om nieuwe dingen uit te testen en kan afstemmen met de klant over wijzigingen of nieuwigheden. Er is geen enkel gevaar om een live site plat te leggen. Vindt iedereen het goed? Ok, een druk op de knop en klaar (misschien iets minder simpel wanneer het gaat om een webshop) maar toch zeker het geval wanneer jouw klanten zelf geen invloed uitoefenen over de content van de site.

En dan, de support … ik geloofde het zelf niet maar de eerste site die ik hostte bij Flywheel werd binnen de korste keren gehacked en dat had ik nog nooit meegemaakt. Was het mijn schuld omdat ik zelf geen effort meer deed om dat te voorkomen en te veel vertrouwde op Flywheel? Maakt niet uit, ze beloven om dat voor jouw te regelen dus ik stuurde hen een mail en ik werd onmiddellijk uit de nood geholpen zonder al te veel vragen. Zij waren even bezorgd als ik om dit euvel van de baan te krijgen, ze beloven tenslotte hacker-free security. En, het mag misschien stom klinken, maar iedereen spreekt je aan met naam, een veel aangenamere manier van werken. Ik heb ook nooit gemerkt dat een site er (tijdelijk) uit lag tot heel pas geleden … ik stuurde weer een mail naar [email protected] en hup, de boel was binnen de korste keren weer in de lucht. Buiten die 2x heb ik nooit meer iets voorgehad.

Een supereenvoudige, zeer gebruiksvriendelijke interface om sites op te zetten en te beheren. Geen zoekwerk om dingen voor elkaar te krijgen. Plus, je kan ook medewerkers toegang verlenen tot de omgeving om samen aan een site te werken.

Ik heb tot hiertoe nog nooit gemerkt dat mijn sites niet snel genoeg waren of af en toe niet bereikbaar zouden zijn. Brin Wilson vertelt er over in zijn post en is helemaal onder de indruk van de snelheid en uptime van Flywheel.

Verder nog dagelijkse backups, automatische updates van de WordPress core, gratis SSL, …

Die Flywheelers aan de andere kant van de wereld, they make your WordPress site really fly!

Update 2020

Ondertussen zijn we weer een tijdje verder en de wereld staat niet stil. Flywheel still rocks, no worries, maar ik ontdekte ondertussen ook nog een andere interessante hoster, Cloudways. Het is misschien terug een beetje meer ‘doe-het-zelf’ maar ze zijn dan ook goedkoper. Het werkt allemaal heel vlot en de sites zijn snel. Mijn klanten kunnen dus voortaan kiezen tussen een hosting van 5 euro per maand bij Cloudways of van 15 euro per maand bij Flywheel. Deze site heb ik tijdelijk verhuisd naar Cloudways om goed te kunnen evalueren of mijn aanbod aan mijn klanten voldoende stabiel is. Tot hiertoe loopt het prima.

Nog eentje die ik in de toekomst in het oog zal houden is serverpilot.io.

Scroll to Top