Website laten bouwen en prijs versus kwaliteit

Om op zoek te gaan naar uw ideale partner die voor u een kwalitatieve website kan bouwen aan een correcte prijs is wat meer kennis over websites ideaal. Ik geef u graag wat meer inzicht in zaken waarop u moet letten als u een professionele website laat bouwen en ikzelf zal u zeker volgende zaken aanbevelen of aanbieden.

Kies voor een SEO vriendelijke domeinnaam indien mogelijk

SEO, dat buzz-woord heeft u zeker al wel gehoord. Goed gevonden worden is uw uiteindelijke doel en dat begint allemaal met de juiste domeinnaam. Natuurlijk mag uw domeinnaam ook gewoon uw bedrijfsnaam zijn zonder dat deze iets vertelt over wat u verkoopt.

Hoeveel kost een domeinnaam?

7 euro bij Versio bijvoorbeeld.

Wie is de eigenaar van uw domeinnaam?

U zelf! Iemand anders heeft hem vast voor u geregistreerd maar u bent zelf normaal de domeinnaamhouder en u kan eender wie uw domeinnaam laten beheren. Je kan dit nakijken op dnsbelgium.be zoals bijvoorbeeld de pagina voor osadmin.be, https://www.dnsbelgium.be/nl/whois/info/osadmin.be/details.

Moet uw domeinnaam verhuizen als u een nieuwe website laat bouwen?

Nee, dat moet niet. Wat er wel moet gebeuren is een DNS wijziging want uw domeinnaam zal voortaan naar een ander IP adres moeten verwijzen. Als uw huidige beheerder die wijziging niet wil of kan doorvoeren, verhuist u uw domeinnaam best naar een registrar waar u zelf of uw partner wel wijzigingen kan doen. Hiervoor heb je geen hulp nodig van de huidige beheerder.

Kies voor open source software

Open source software geeft u de mogelijkheid om met een kleiner budget van start te gaan en laat u altijd de ruimte om te wisselen tussen dienstverleners moest dat nodig zijn omdat iedereen vrij mag werken met de software. In deze open source vijver zwemmen heel wat vissen, zoals WordPress, Joomla, Drupal, … en kiezen voor een grotere is zeker geen slecht idee. Het betekent dat er heel wat uren ontwikkeling en onderhoud aan de software besteed werden en de code dus vrij robuust is. Het pakket zal ook niet zomaar van de ene op de andere dag van de aardbol verdwijnen. Heel wat bedrijven baseren er hun diensten en producten op. Ik koos gewoon zelfs voor de grootste vis, WordPress. Naar schatting zijn 1/3e van alle websites er mee gebouwd.

Is open source software gratis?

Ja! Dat zou een droom zijn die uitkomt natuurlijk. De basis is inderdaad gratis maar om open source software volledig naar uw hand te zetten is een aankoop van één of ander thema of plugin zeker noodzakelijk. Toch valt de prijs uiteindelijk heel goed mee in verhouding met wat er tegenover staat.

Is WordPress de beste keuze dan?

Dat durf ik zo niet zeggen. Er zijn zeker heel wat kleine vissen in de vijver die ook heel wat of wie weet, in de basis misschien zelfs meer te bieden hebben maar de reden waarom WordPress zo groot is, maakt het ook zo sterk. 1 bedrijf, Automattic ontwikkelde de software maar gaf ze vrij zodat er een hele groep mensen zijn gaan verder bouwen op de basis. Buiten Automattic zijn er nu ondertussen ontelbare grote en kleine bedrijven onstaan die extra software aanbieden of hun WordPress diensten. Dat maakt dat je wel alles kan vinden wat in jouw situatie nodig is om je website uit te bouwen. Stel bijvoorbeeld dat je online cursussen wil gaan aanbieden op termijn, geen probleem. Wat als je uiteindelijk producten wil gaan verkopen, geen probleem, …

Waarom kies ik voor WordPress?

 • WordPress is ten eerste open source.
 • Met de juiste uitbreidingingen is WordPress SEO vriendelijk.
 • WordPress is heel gebruiksvriendelijk. Je kan zelf aan de slag om je teksten en foto’s toe te voegen en te bewerken.
 • De thema’s voor WordPress zijn eindeloos. Het is heel makkelijk om te switchen van look.
 • Er is heel wat goede documentatie te vinden over het gebruik van het platform, ook in het Nederlands.
 • De community rond WordPress is zo groot, dat je wel elke extra functionaliteit kan vinden aan een schappelijke prijs.
 • WordPress is altijd als eerste mee met nieuwe webtechnologiën en dat maakt het mogelijk om mee te evoluren met de nieuwste trends.

Kies voor de beste hosting

2 heel belangrijke zaken starten bij een goede hosting …

 • een razendsnelle website
 • een super beveiligde website

Hier komt best wel wat bij kijken en uw partner zal u zeker kunnen vertellen wat hij/zij al dan niet voorziet. Ikzelf besteed deze job liever uit aan de besten in hun vak, namelijk Flywheel of Cloudways.

Veel hosters voorzien ook in mailservers maar u heeft er al één, toch … G Suite, Office 365? Uw website moet wel mails kunnen verzenden maar daarvoor hoeft u niet te betalen voor een mailserver. Gratis diensten genoeg zoals SendGrid, Mailgun, SendinBlue, … of plugins die er voor zorgen dat uw mails verzonder worden via G Suite bijvoorbeeld. Nog makkelijker want dan ziet u in uw sent box ook meteen welke mails uw website in uw naam verzonden heeft en zijn ze minder gevoelig om als spam gemarkeerd te worden.

Kies voor https

Je url moet starten met https ipv http omdat dat veiliger is, sneller en je ook hoger doet scoren bij Google!

Kies voor automatische updates

Software is een levend ding dat continu groeit en verbetert. Bij blijven met de laatste updates is cruciaal voor de veiligheid van je site en automatische updates zijn dan een must.

Kies voor dagelijkse backups

Het is onvermijdelijk dat er soms eens een foutje in een update van de software kruipt. Heel dikwijls is de fix er dan binnen enkele uren maar soms kan dat wel eens een vervelende situatie opleveren. Niet wanneer u zonder veel effort tijdelijk gewoon kan terugschakelen naar een versie van vóór de update.

Kies voor de juiste SEO instellingen

Je website wordt niet zomaar goed gevonden in Google. Er zijn wel een aantal zaken waarmee vanaf de start rekening mee gehouden moet worden …

 • Er moet een (html en) xml sitemap voorzien worden die opgegeven moet worden bij de Google Search Console.
 • Er moet een stukje software voorhanden zijn waarmee je kan evalueren of de inhoud van je website voldoet aan de SEO regeltjes. (Zijn de heading tags juist toegepast, is er een alt description, …)

Dit zijn puntjes die je partner zeker voor zijn rekening moet kunnen nemen.

Kies voor AMP

Dat een website mobielvriendelijk moet zijn, weten we al lang en waarschijnlijk zijn de meesten ondertussen wel helemaal mee, maar tegenwoordig kan je nog een stapje verder gaan met AMP. Een niet te missen SEO opportuniteit!

Kies voor een betaalbare professionele website

Daar moet ik u vast niet van overtuigen maar wat mag een website dan eigenlijk kosten? Een eenvoudige professionele WordPress website met een 5-tal pagina’s, inclusief contactpagina staat makkelijk op een 8-tal uur klaar. Helemaal in orde voor SEO, out-of-the-box responsive en zelfs AMP ready.

Scroll to Top