Bij verkoop aan particulieren werk je steeds met prijzen inclusief BTW. Standaard voorziet Odoo geen BTW codes inclusief BTW op producten en zal de verkoopprijs dan ook exclusief BTW afgebeeld worden in de webshop!

Dan toch de prijzen beter standaard inclusief BTW voorzien in de producten?

Wat dan met producten die soms aan 21% BTW en soms aan 6% BTW verkocht worden? Wanneer een huis ouder is dan 10 jaar, geldt het 6% BTW tarief wanneer deze producten aangebracht/verwerkt werden door een dienstverlener. Wanneer de prijs inclusief BTW zou zijn op het product gaat dat uiteindeijk altijd evenveel kosten voor de klant wat niet de bedoeling is.

Dus standaard prijzen exclusief BTW maar hoe toon je ze inclusief BTW in de webshop?

Volg hierbij deze richtlijnen van Odoo en dus …

  1. Maak een prijslijst die 21% BTW bij de prijzen van je producten telt.
  2. Maak een fiscale positie die de VAT-OUT-21-L mapt naar een gelijkaardige BTW code inclusief BTW,  VAT-OUT-21-INC-L.
  3. Zorg ervoor dat elk order (tenzij voor B2B) dat aangemaakt wordt in de webshop van deze prijslijst en fiscale positie gebruik maakt. (De module website_custom_pricelist voorziet in het eerste en voor het tweede is een aanpassing aan de code nodig.) Let op; wanneer een gebruiker zijn gegevens nog niet ingaf, wordt er al een order aangemaakt voor de zogenaamde ‘Public User’. Zet daarvan de prijslijst en fiscale positie ook op deze waarden.
Scroll to Top